Як зробити зимовий раціон харчування дитини різноманітним

Неправильне харчування не минає безслідно, і колись-таки наслідки проявляться у вигляді зайвої ваги, слабкого здоров’я та поганого самопочуття. Особливо актуальний здоровий раціон у холодну пору року, коли наше тіло зазнає стресу через низьку температуру, зниження фізичної активності, нестачу свіжого повітря і зменшення кількості вітамінів.

Зимове меню дитини має свої особливості, яких варто дотримуватися, щоб укріпити імунітет і вберегти малечу від традиційних сезонних епідемій. Для того щоб підтримати дитячий організм, рекомендуємо подбати про раціон взимку. І ось як.

Прислухаємось до рекомендацій ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я підготувала прості рекомендації, які допоможуть бути здоровим. Це звичайні правила, дотримання яких суттєво покращить життя всієї родини:

  1. Урізноманітнюйте їжу, щоб дитячий організм отримував з продуктів максимум користі.
  2. Введіть до раціону складні вуглеводи: цілозернові продукти та крупи. Для злагодженої роботи організму пропонуйте їх дитині щодня.
  3. Також щодня їжте фрукти та овочі у кількості мінімум 400 г. Міксуйте їх та вживайте свіжі сезонні продукти (апельсини, мандарини, грейпфрути, хурму, а також зелень), які насичені вітамінами.
  4. Дбайте про фізичну активність. Тут все чітко: рух = здоров’я.
  5. Стежте за тим, аби в раціоні дитини були ненасичені жири. Замінюйте насичені жири (твердий сир, молоко, пальмова олія) ненасиченими (оливкова олія, горіхи, риба). Їх має бути до 30% у денному раціоні.
  6. Обирайте молоко, кефір, сметану, сир з низькою жирністю.
  7. Замінюйте жирне м’ясо та вироби з нього на бобові культури, птицю і нежирне м’ясо.
  8. Обмежте споживання цукру. Контролюйте, скільки солодкого їсть ваша дитина. Попереду свята, тому зараз цей пункт особливо актуальний.
  9. Максимальна доза солі на день — 1 чайна ложка.
  10. Пийте більше води.
  11. Дотримуйтесь харчової безпеки. Купуйте тільки свіжі продукти, зберігайте та готуйте їх належним чином. Намагайтесь вживати варену, запечену чи пропарену їжу, в якій зменшується вміст жирів. Лише так ви зможете звести до мінімуму розлади травлення та ймовірність отруєння дитини.
  12. Щодо немовлят. Якщо є можливість, підтримуйте грудне годування до 1-2 років. З 6 місяців догодовуйте дитину правильними та корисними продуктами. Таким чином можна створити основу сильного і здорового організму.

Збалансоване харчування і вітаміни

Для того щоб зміцнити імунітет та організм, треба подбати про надходження різних вітамінів. Варто відмовитись від свіжих несезонних фруктів і штучно вирощених ягід. Краще оберіть їх в замороженому вигляді — тільки так зберігаються усі вітаміни.

Найголовнішим зимовим вітаміном вважається вітамін С. Він міститься в цитрусових разом з корисною аскорбіновою, нікотиновою, фруктовою кислотою. Якщо ж на цитрусові алергія, то знайти вітамін С можна в замочених яблуках, квашеній капусті, обліписі, шипшині, калині, цибулі.

Вітамін Е захищає шкіру від вітру та морозу, міститься він у нерафінованій олії, яку можна додавати в салати. Цей вітамін допомагає засвоюватись іншому потрібному вітаміну — А. Багато його в моркві, тому дітки можуть ласувати салатом з моркви та яблука. Для смаку додайте трішки цукру.

Вітаміну D взимку дуже мало. Тому намагайтеся більше бувати з дітьми на свіжому повітрі, а як тільки на небі з’явиться сонце, повертайтеся до нього обличчям, щоб підзарядитися вітаміном. Введіть в раціон жирну рибу, молоко та яйця.

Кисломолочні продукти й твердий сир містять багато кальцію, потрібного для росту та міцності кісток. А джерелом магнію, який допомагає адаптуватися до холоду, стане гречана, пшенична каша, бобові, телятина і свинина.

У свіжій зелені багато фітонцидів (вони допомагають організму боротися з інфекціями) та вітамінів групи В. Знайти їх можна ще у хлібі, капусті, кашах і горіхах. Змішуйте сухофрукти з горіхами та медом — буде солодко і смачно.

Меню зі звичних продуктів

Зовсім не обов’язково щодня купувати заморські фрукти та морепродукти. Корисний різноманітний раціон можна сформувати з того, до чого звикла ваша сім’я. Створіть меню на свій смак.

Сніданок:

  • каші, які треба варити як мінімум 20 хвилин;
  • яєчня;
  • сирники;
  • сир кисломолочний з фруктами.

Обід:

  • різноманітні супи;
  • рис з овочами;
  • запечене куряче філе.

Перекуси:

  • фрукти;
  • сухофрукти;
  • горіхи;
  • йогурт;
  • кефір;
  • запечені яблука;
  • овочеві салати.

Вечеря:

  • паста;
  • риба;
  • запечені й тушковані овочі;
  • ліниві вареники;
  • вареники з вишнями чи іншими замороженими ягодами;
  • легкі салати.

Взимку варто віддати перевагу супам. Це чудова їжа, яка зігріває, легко засвоюється і дає відчуття ситості. Якщо дитина не бажає їсти щось, наприклад броколі, то зробіть з неї крем-суп. Також можете додавати овочі до котлет чи ховати у пиріг.

Варто зауважити, що калорійність їжі у зимовий період треба збільшити, додавши корисні продукти, які містять важкі білки: м’ясо птиці, риба. Налягайте на них самі й давайте більше дітям. Для урізноманітнення меню щоранку змінюйте вид каші, сухофруктів, фруктів.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *