Не кутею єдиною: чим здивувати хрещених

Різдво — одне з найбільш світлих та казкових свят, сповнене таємниці, очікування дива та чарівної атмосфери. В Україні Різдво прийнято відзначати в родинному колі та з хрещеними батьками. До цього дня вони традиційно готують подарунки для дітей, а малеча, в свою чергу, приходить до них у гості з кутею та колядками. Цього року пропонуємо урізноманітнити ваші сімейні традиції та додати до цього свята ще трохи сучасних елементів. Тож чим здивувати хрещених у Різдво? Ділимося цікавими ідеями!

Незвичайним костюмом

Якщо говорити про традиції, то найбільш актуальний колір для Різдва — білий.  Цього дня всією родиною вдягніться у світлий одяг: для мами — сукня, для тата — брюки та сорочка або джемпер, для дітей — нарядні костюми у тих же тонах. Можна також вдягтися на європейський манер у червоний, зелений та синій відтінки.

Ще один варіант — обрати яскраві светри з тематичними принтами, доньку вдягти у костюм янголятка зі світлим платтям та крильцями, сина — новорічним оленятком. Головне, щоб різдвяний одяг був зручним, не надто кричущим та налаштовував на затишне домашнє свято.

Оригінальною колядкою

Одна з найулюбленіших традицій відзначання Різдва — заспівати колядку та отримати за неї подарунок. Чудова нагода привітати з цим прекрасним святом не лише хрещених, але й бабусю з дідусем, родичів, друзів та навіть сусідів! З малечею вивчіть нові колядки та співайте їх разом.

Під ногами сніг рипучий,

Вітер стріхи обміта:

Нині день ясний, блискучий —

День Народження Христа!

О.Кобець

Нетрадиційною кутею

Кутя — традиційна страва на різдвяному столі. Зазвичай її готують з пшениці, маку, сухофруктів, меду, горіхів та інших смаколиків. Але ви можете здивувати хрещених своїх дітей такою незвичайною кутею у… гарбузі!

Інгредієнти:

  • 1 маленький гарбуз
  • 200 г пшеничних зерен
  • 50 г родзинок
  • 50 г чорносливу
  • 50 г кураги
  • 20 г волоських горішків
  • 20 г маку
  • ванільний цукор, мед, кориця, узвар за смаком

 

  1. Гарбуз ретельно помийте, зріжте верхівку, видаліть серцевину.
  2. Вимиті сухофрукти покладіть всередину гарбуза, поставте в духовку на невеликій температурі та протоміть до м’якості.
  3. Пшеницю помийте, залийте водою та відваріть до готовності.
  4. Мак промийте та запарте гарячою водою на пару годин. Зверніть увагу: вода має бути саме гарячою, а не окропом.
  5. Розітріть мак з медом, корицею та ванільним цукром.
  6. Усі компоненти куті (відварену пшеницю, маково-медову суміш, горіхи, сухофрукти) перемішайте, додайте трохи узвару та перекладіть всередину гарбуза.
  7. Відправляйте до духовки ще на 5–7 хвилин.
  8. Гарбуз з кутею остудіть та подавайте до столу.

 

Печивом з передбаченнями

Ще один цікавий атрибут європейського Різдва, котрий поступово завойовує свої позиції і в наших традиціях. Всі люблять загадувати бажання, а в новорічну ніч дехто навіть спалює листок з написаною мрією, кидає попіл у шампанське та випиває його. Але ж погодьтеся: куди цікавіше та приємніше загорнути листочки з приємними побажаннями та передбаченнями у печиво та запекти його. А саме печиво разом з малечею можна прикрасити декором у вигляді святкової атрибутики.

Листівкою з побажаннями

В епоху месенджерів та шаблонних електронних привітань так приємно отримувати справжні листи та листівки з побажаннями, написаними від руки! Напередодні свята зробіть разом з малечею різдвяну листівку та разом напишіть приємні слова для хрещених. Хто б міг подумати, що настане той час, коли цим дійсно можна здивувати.

Ідеї подарунків для хрещених

Якщо у вас з хрещеними прийнято в цей день обмінюватися подарунками, беріть на замітку наші ідеї.

 

  • Подарунок своїми руками: ароматний помандер

Ще один ароматний символ європейського Різдва — помандер, що виготовляється з апельсина та спецій. Зробити його дуже просто, а який розкішний аромат витатиме довкола! Якщо задекорувати помандер разом з різдвяною свічкою та ялинковими гілками, вийде надзвичайно стильна та затишна прикраса для оселі та святкового столу.

Для виготовлення помандера вам знадобиться:

  • 1 тонкошкурий апельсин
  • зірочки гвоздики
  1. Апельсин ретельно вимийте в теплій воді та повністю просушіть на рушнику.
  2. Кінчиком зубочистки намітьте майбутній візерунок.
  3. В маленькі отвори, зроблені зубочисткою, вставте спеції.
  4. Прикрасьте стрічкою.

За бажанням помандер можна також задекорувати зірочками, сердечками або іншим орнаментом, вирізавши фігури на шкірці.

 

Бажаємо вам приємної творчості та веселого Різдва!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *