Ми те, що ми їмо.

Навіщо нам потрібна їжа? Для того, щоб поповнити запаси, які ми витратили в процесі життєдіяльності. Нові клітини нашого тіла формуються за рахунок продуктів, які ми вживаємо. Точніше, вони формуються з тих поживних речовин, які містяться в їжі - білків, жирів, вуглеводів і т.п. Причому кожні 7 років наше тіло повністю оновлюється, тобто від того, що ти їси сьогодні, залежить те, яким ти будеш завтра.
             willian-justen-de-vasconcellos-598072-unsplash.jpg

На жаль, ми найчастіше використовуємо їжу для отримання задоволення. Більшість людей забули про те, що «ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти» і тому не замислюється над тим, як же наша їжа впливає на наш організм. Але ж від продуктів, які ми вживаємо, залежить не тільки наше здоров'я, а й настрій, зовнішність, фізична і психічна активність і навіть характер. Давайте розглянемо, яким чином ми можемо використовувати їжу не тільки для отримання задоволення, а й для того, щоб стати тим, ким нам хотілося б стати: сильною, гарною, активною, життєрадісною і, в кінці кінців, щасливою людиною.


I Вплив на здоров'я.

     «Свою хворобу шукай на дні тарілки» - кажуть китайці. За останній рік в Україні 90% (!) смертей сталися від серцево-судинних і онкологічних захворювань. При цьому численні дослідження говорять про те, що ці хвороби безпосередньо пов'язані з харчуванням. Проте, більшість людей обирають не корисну, а звичну їжу. Традиційні страви українців: жирна смажена ковбаса, сало, вареники, пишні дріжджові пироги, холодець - все це як раз і робить наш організм вразливим для хвороб серця і судин, а також для захворювань шлунково-кишкового тракту. Скільки ви знаєте людей, які страждають такими захворюваннями? А скільки людей у ​​вашій родині страждають від зайвої ваги? А скільки разів ви самі «заїдали» бенкет таблетками, що містять ферменти для переробки їжі, тому що ваш організм не міг впоратись сам? Замість того, щоб любити свій організм і піклуватися про нього, ми гвалтуємо його в спробі знайти миттєве задоволення. І в результаті отримуємо тривалі проблеми, пов'язані з нашим здоров'ям.

brooke-lark-254998-unsplash.jpg


II Вплив на настрій.

     Ключовий вплив на наш настрій надає серотонін - речовина, яка виробляється з триптофану, незамінної амінокислоти, яку наш організм не може синтезувати сам, а отримує її тільки разом з їжею. Дослідження показали, що вживання їжі з недостатнім вмістом триптофану може привести до підвищення дратівливості, агресії, порушень пам'яті та депресії. Найбільше триптофану міститься в шоколаді, сирі, арахісі, рибі, горіхах.
Крім того, існує теорія, згідно з якою певні емоційні стани можна скорегувати за допомогою правильно підібраних продуктів. Наприклад, якщо ви роздратовані або схвильовані, то тепла їжа з використанням вершкового масла допоможе вам заспокоїтися. А якщо ви втомилися або потребуєте додаткової енергії, вам допоможе гостра їжа, гарячі напої та терпкі фрукти.

lukas-beer-579463-unsplash.jpg

III Вплив на зовнішній вигляд.

     Ні для кого не секрет, що стан нашої шкіри, волосся, нігтів також залежить від того, наскільки збалансоване наше харчування. Наприклад, для того, щоб мати гарне блискуче волосся і міцні нігті, потрібно, щоб в нашому раціоні були присутні продукти, що містять вітаміни групи А, В, Е, а також жирні кислоти і цинк.
А ось на зовнішній вигляд шкіри і процеси її старіння найбільший вплив робить ... кишечник. Найчастіше проблеми зі шкірою нам приносять мучні продукти, що містять глютен (такі як макарони, печиво, хліб і т.д.), цукор, алкоголь і надлишок молочних продуктів.
Ну і, звичайно, саме від харчування залежить наша вага. Думаю, що додаткових роз'яснень тут не потрібно.

vil-son-35494-unsplash.jpg


IV Вплив на характер.

     І, нарешті, те, чим переважно наповнений ваш холодильник, безпосередньо впливає на ваш характер. Так, регулярне споживання червоного м'яса зробить вас імпульсивним, впертим і дратівливим. Якщо ви віддасте перевагу овочам, то станете на рідкість енергійними, допитливими і миролюбними. Найбільш чутливими і доброзичливими вважаються любителі фруктів. Вони більш боязкі, сором'язливі і абсолютно байдужі до кар'єри. Ті, хто переважно харчується рибою і морепродуктами, стримані, постійні, надійні і замкнуті. А ось фанати гострої їжі категоричні, темпераментні і дуже люблять пригоди. Так що якщо ви хочете змінити свій характер - просто внесіть різноманітність у свій звичний раціон.

riya-goel-329424-unsplash.jpg


І наостанок кілька порад, які допоможуть вам зробити ваше харчування більш якісним.

• Перегляньте те, що лежить у вашому холодильнику. Напевно там знайдеться щось, що точно не треба їсти. Робіть це регулярно.
• Кожного разу, вибираючи продукти в магазині, подумайте про те, що отримає ваш організм, крім задоволення? А що отримає організм вашої дитини?

frankie-cordoba-526925-unsplash.jpg
• Використовуйте підхід «золотої тарілки»: половина раціону - клітковина (овочі і фрукти), чверть - білки (риба, м'ясо, бобові), і ще чверть - вуглеводи (хліб, крупа).
• Зробіть звичним купувати кожен день фрукти. Тільки їсти їх потрібно вдень, коли травлення працює на повну потужність.
• Виключіть з раціону червоне м'ясо - його вживання істотно збільшує ризик захворювання на рак і виникнення проблем з серцево-судинною системою.
• Спробуйте вегетаріанську дієту (без м'яса, риби та яєць). Влітку переходити на неї набагато легше, адже продуктів, придатних для такого харчування, буде достатньо. Ви здивуєтеся, наскільки більше у вас буде енергії! Головне - не забувати про те, що їжа має бути збалансованою за складом і мати достатню кількість білків, жирів і вуглеводів.
• Проаналізуйте, які харчові звички існують у вашій родині і як вони впливають на вас і ваших близьких. Можливо, настав час їх змінити?

І пам'ятайте: їжа - будівельний матеріал. Наш організм складається з того, що ми їмо, ні з чого іншого він складатись не може. Проявіть турботу про себе і будьте щасливі!

 

Кількість переглядів: 60
Для додавання коментарів, Вам необхідно Увійти або зареєструватись.
Додати коментар