Гриби та ягоди. Можна, але обережно.

Середина літа і початок осені – час, щедрий на ягоди та гриби. З одного боку, кожні батьки прагнуть, аби їх дитина отримала якомога більше вітамінів та корисних компонентів. У той же час, вживання деяких продуктів може бути небезпечним для підростаючого організму. Отже, сьогодні поспілкуємось про те, які гриби та ягоди можна їсти діткам, а також, з якого віку і в якій кількості вводити ці «ласощі».


Гриби – небезпека чи джерело корисних елементів?

Гриби – це, мабуть, продукт номер один, до якого більшість мам і тат відносяться з побоюванням. Деякі спеціалісти кажуть про те, що вживати гриби діткам не можна буквально до 12 років, тому добра половина українських малят вперше куштують їх лише на другому десятку свого життя. Та чи правильна така тактика з боку батьків? Адже гриби мають неабияку харчову цінність: містять у своєму складі мінеральні речовини, вітаміни груп С, А, РР, В1 та В2, а також білки. Про їх користь кажуть немало гарних слів дієтологи, то чи насправді вони такі шкідливі для дітлахів?

brothers-1507696_1920.jpg

Не дивлячись на те, що думки фахівців що до віку першого куштування грибів дуже різняться, майже всі вони врешті-решт погоджуються із наступним ствердженням: вводити грибочки у раціон малят можна, але не всі. Будь-які різновиди, які виросли в диких умовах – це завжди ризик, навіть для дорослої людини. Лісні сорти можуть всмоктувати в себе з забрудненого ґрунту токсичні речовини, до яких дитячий організм є особливо чутливим. Давати їх малятам у віці до 5-6 років не рекомендується, бо наслідки вживання отруєних грибів можуть бути дуже неприємними і навіть страшними. До того ж, гриби містять велику кількість клітковини, яка відноситься до речовини, що погано перетравлюється та ускладнює всмоктування інших корисних елементів.

Інша мова – сорти, що дозріли у «домашній» обстановці. Печериці та гливи дехто і за гриби не вважає, проте саме їх дозволяють вводити у раціон дитини буквально з 2-3 років. Обираючи «магазинні» грибочки, неодмінно переконайтеся у їх якості: якщо вони акуратні та свіжі на вигляд, не мають пошкоджень і не гнилі – сміливо купуйте.

Depositphotos_43252467_xl-2015.jpg

Знайомство організму малюка із грибочками починайте з невеликої їх кількості, наприклад, з грибного соусу до основної страви. І лише у тому випадку, якщо проблеми із травленням після першого куштування не виникли, можна починати готувати дитині супи та гарніри. Від засолених та маринованих продуктів з банки краще зовсім відмовитись, бо ніякої користі вони вже практично не мають, і здатні лише викликати печію та інші негаразди ШКТ.

Отже, давайте підсумуємо все сказане вище.

✔ Давати діткам гриби можна з 2-х років, якщо маленький організм нормально на них реагує.

✔ До 6-ти років віддавайте перевагу печерицям та гливам, адже лісні грибочки не завжди безпечні для людини.

✔ Купуючи гриби в магазині або на базарі, слідкуйте за їх якістю та зовнішнім виглядом.


Раз – малинка, два – малинка…

Якщо «грибне» питання є досить складним, із ягідками стан справ значно простіший. Перші ягоди можна давати дитинці вже у 8-10 місяців, на стадії освоювання прикорму. Буде дуже добре, якщо цей час припаде на сезон врожаю. Коли ж так не виходить, можна заздалегідь запастись корисними плодами, заморозивши їх в холодильнику. Продукт можна давати у вигляді пюре або у чистому виді, звільнивши від шкірки та кісточки.

Для ознайомлення малят з ягідками, існує декілька рекомендацій:

  1. Бажано починати з чорниці, сливи або вишні.

  2. З суницею варто бути обережними, адже в ній міститься гестамін, який є сильним алергеном.

  3. З малиною також не варто гарячкувати: в ній багато мілких кісточок, що може погано вплинути на травлення.

  4. Ягоди мають досить сильний смак, тож для початку краще готувати компоти або відвари.

  5. Початкова порція – не більше однієї чайної ложки перемелених у блендері ягід.

  6. Вводячи новий різновид плодів, наступний давайте пробувати лише через 4-5 днів, і тільки за умови гарної реакції організму.

  7. Свіжовичавлені ягідні соки можуть викликати подразнення шлунку у дітей, тому їх необхідно наполовину розводити з водою.

Кожна ягідка – це, безсумнівно, джерело вітамінів та корисних мікроелементів. Однак, молодим батькам необхідно пам’ятати, що не всі ягоди дозволено вживати у маленькому віці. Давайте з’ясуємо, які плоди та коли можна вводити у раціон малюка.

Depositphotos_92951690_xl-2015.jpg

#7-8 місяців

  • Чорниця: багата на вітамін Е, Р, РР, С, залізо, кальцій, фосфор, калій.

  • Смородина: надзвичайно багата на вітамін С (їй поступається навіть лимон!), містить калій, кальцій, магній. Смородина позитивно впливає на імунітет та є необхідною для малят з анемією.

  • Лохина: є основним джерелом фолієвої кислоти та каротину.

  • Вишня: містить мінеральні солі та вітамін С. Гарно впливає на роботу центральної нервової системи, шлунку, печінки та нирок, зміцнює судини.

  • Слива: багата на клітковину та має позитивний вплив на роботу шлунку. Добре втамовує голод.

  • Брусниця: містить багато органічних кислот.


#З 10 місяців

  • Малина: має жарознижувальний та антибактеріальний ефект завдяки саліциловій кислоті. Добре втамовує спрагу, стимулює апетит.


#З 12 місяців

  • Ожина: ресурс фруктози, глюкози, каротину, вітамінів А і С. Зміцнює імунітет та лікує кашель.

  • Черешня: вітамінна ягідка, що сприяє зниженню згортання крові, попереджає виникнення тромбів.

  • Виноград: містить залізо, магній, калій, вітаміни С та В. Корисний для шкіри, волосся і ясен.

  • Полуниця: джерело саліцилової та щавлевої кислоти, вітамінів В і С.

  • Суниця: має у складі цинк, залізо, мідь, марганець, вітаміни та фолієву кислоту.

  • Журавлина: корисна великим вмістом органічних кислот і вітаміну С.

  • Фейхоа: лідер по вмісту йоду серед усіх можливих ягід, фруктів та овочів.

  • Ківі: багато вітаміну С.

Depositphotos_82031218_xl-2015.jpg

#З 18 місяців

  • Кавун: містить корисний для нервової системи дитини магній, добре втамовує спрагу завдяки великому вмісту води.

  • Обліпиха: надзвичайно багата на вітаміни ягода. Відвар обліпихи можна давати з 8 місяців.

  • Інжир: корисний для травневої системи, добре справляється з закрепами. Інжир є дуже калорійною ягідкою, тому його вживання треба обмежити малятам із зайвою вагою.

Ягоди – це не тільки вітаміни, корисні мікроелементи та органічні кислоти, а ще й можливість для матусь зробити меню своїх непосид більш різноманітним та смачним. Найкращий варіант – ягідки з бабусиного городу, тож, якщо є така можливість, віддавайте перевагу саме домашньому врожаю.

Кількість переглядів: 77
Для додавання коментарів, Вам необхідно Увійти або зареєструватись.
Додати коментар