Маленький веган у родині м’ясоїдів: звідки він з’явився і чим його годувати 

Людина за своєю природою всеїдна. Проте, хоч і нечасто, але в родинах, де батьки дотримуються звичного способу харчування, діти відмовляються їсти м’ясо. Чи небезпечно це для організму, що росте, як поводитися батькам і який раціон повинен бути у дитини, щоб вона отримувала для нормального розвитку всі потрібні речовини?

Чи небезпечна відмова від м’яса в дитячому віці

Якщо в сім’ї не практикують вегетаріанство або веганство і дитина постійно бачить, як батьки їдять м’ясні страви, то її відмова від м’яса природно викликає занепокоєння. Перейматися не варто. Зі здоров’ям у дитини все відмінно! Патологій, які б стали причиною такої харчової поведінки немає, а індивідуальна непереносність тваринного білка — вкрай рідкісне явище.

Не треба насильно годувати дитину м’ясом, а також ховати його в стравах за іншими продуктами. Адекватні лікарі таку вибірковість дитячого смаку та особливість апетиту радять навіть заохочувати.

Провідні асоціації дієтологів відносять веганські й всі різновиди вегетаріанських дієт до здорової та повноцінної системи харчування, яка підходить людям будь-якої статі й віку. Ба більше, дослідження показали, що при дотриманні деяких умов, діти-вегетаріанці здоровіші, ніж їхні «всеїдні однолітки». Якщо ж дитина відмовляється від м’яса, але при цьому їсть рибу, дари моря, яйця і молочні продукти, то батькам не варто нервувати й поготів.

З точки зору дієтології, м’ясо цінується за вміст заліза, вітамінів В12 і D, цинку, білків. Проте і без м’яса, навіть в період росту, діти можуть спокійно обійтися:

  1. Усі тваринні білки спокійно заміняються білками рослинного походження. Оптимальні альтернативні джерела — бобові (в першу чергу соя), горіхи, насіння.
  2. Залізо, що міститься в м’ясі та субпродуктах, найкраще засвоюється організмом. Однак воно нічим не відрізняється від заліза, що знаходиться в інших продуктах: горіхах, морській капусті, гречці, бобових (особливо в сочевиці й сої), яйцях, яблуках, шоколаді, хлібі, рибі.
  3. Вітамін D виробляється в людському організмі під дією сонячних променів, а основне його зовнішнє джерело — це жирна риба. Крім цього, він є в яйцях, сирах, вершковому маслі. Жовток курячого яйця покриває добову потребу у вітаміні D у дитини на 50%, а стакан козячого молока — на 25%.
  4. Крім м’яса, відмінними «постачальниками» цинку є пшеничні висівки, бобові, горіхи та насіння, сири кисломолочні й тверді, каші, особливо гречана ядриця і вівсяна крупа.
  5. Вітамін В12 — найпроблематичніший з точки зору відмови від м’яса. Але його дефіцит можна заповнити, споживаючи рибу, тверді сири, згущене молоко і шоколад.

Якщо ж дитина не хоче їсти рибу і не любить твердий сир, дати її організму потрібну кількість вітаміну D і B12 допоможуть спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси для дітей, наприклад Дикал В12. У нього для оптимізації засвоєння включено ще й третій елемент — кальцій.

Однак, щоб бути точно впевненим в тому, що раціон дитини повністю задовольняє потреби в рості, рекомендується здати аналізи крові на вміст гемоглобіну і сироваткового заліза, В12, D2 + D3, цинку. На підставі результатів лікар зможе підібрати потрібні препарати, дозування та режим приймання, а також порекомендує підхожий варіант тижневого меню. Проходити таке обстеження, коригувати дозування препаратів і раціон харчування треба 1 раз на рік.

Увага! При самостійній замісній вітамінотерапії можливе або продовження стану дефіциту, або настання надлишку концентрації одного чи декількох нутрієнтів. І той, і інший стан — гіпо- чи гіпервітаміноз — є патологічним. Вони однаковою мірою негативно впливають на розвиток і здоров’я дитини.

Мамам, татам, бабусям і дідусям слід також розуміти, якщо дитина буде дотримуватися відмови від вживання м’яса і в дорослому віці, то у неї в рази знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, деяких видів раку і хвороби №1 у літніх людей 21 століття — хвороби Альцгеймера.

Альтернатива м’ясним продуктам

Пропонуємо 2 нескладних рецепти, які напевно будуть прийняті на «ура» дітьми, та й інші члени сім’ї будуть раді таким частуванням.

Соєво-фруктово-горіхова запіканка на другий сніданок

Підготовка буде тривалою, проте вона не потребує багато зусиль.

Залийте 3 склянки сої теплою водою і залиште на 24 години. Потім перекрутіть боби на м’ясорубці, додайте 6 літрів холодної води, поставте каструлю на плиту. Коли маса закипить, варіть на повільному вогні 5 хвилин, постійно помішуючи. Після цього процідіть вариво через марлю. Його можна просто пити або зробити з нього тофу. А ось з соєвої макухи виходить смачна запіканка.

Змішайте отриману соєву макуху з 1 великим нарізаним яблуком, чашкою запарених родзинок, склянкою дрібно мелених горіхів, ложкою пшеничних висівок або житнього борошна, 2 ст. л. какао, 5 ст. л. вершкового масла, дрібкою солі, 2 ст. л. цукру. Корж випікається близько 30-35 хвилин, а печиво — трохи швидше.

Мус-желе для полуденків

За винятком цукру, всі продукти, що входять до списку, допомагають відновити дефіцит нутрієнтів у разі відмови від м’яса:

  • 4 сирих курячих жовтки;
  • 165 г чорного шоколаду;
  • 300 мл вершків;
  • 80 г цукру + 10 г води;
  • 15 г желатину.

Технологія приготування проста. У підігрітий водний розчин цукру цівкою вводять збиті білки та збивають суміш до охолодження. У розтоплений на паровій бані шоколад по одному вбивають яйця, вливають вершки, а потім запарений і розчинений в частині вершків желатин. Охолоджувати мус-желе в холодильнику можна в склянках або глибокій мисці.

І на закінчення хочемо ще раз заспокоїти батьків, у яких діти «вередують» при вигляді м’яса. Відмова від нього або пройде сам по собі, або стане корисною звичкою на все життя.

Коментарі покищо відсутні

Коментарі сайту
Коментарі facebook

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *