Експрес-вечеря: швидкі рецепти для втомленої мами

Навіть втомлена після роботи мама неодмінно береться за приготування вечері, аби її родина не лишилася голодною. Проте приготувати корисну їжу нашвидкоруч не так складно, як здається. Пропонуємо декілька рецептів смачних страв, приготування яких не потребує багато часу. 

Запечена курятина з картоплею та грецьким салатом

Для приготування основної страви знадобляться:

  • 4-5 невеликих картоплин;
  • філе курятини або інше легке мʼясо;
  • олія;
  • приправи за смаком.

Картоплю нарізаємо дольками. Форму для запікання вистилаємо пергаментом або фольгою. Викладаємо дольки в один шар. Зверху кладемо куряче філе. Шматочки мають бути невеликими, щоб мʼясо й гарнір приготувалися одночасно. Для смаку солимо, додаємо улюблені приправи. Можна збризнути оливковою олією.

Ставимо в духовку, розігріту до 180°C, на 20-30 хвилин. Вмикаємо верхній жар для хрусткої скоринки. Поки готується основна страва, беремося до приготування гарніру. Для грецького салату потрібно:

  • 2 огірки;
  • 2 помідори;
  • листя салату;
  • 1 болгарський перець;
  • 100 г сиру фета;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • за бажанням часник, маслини чи оливки, мед. 

Овочі нарізаємо великими кубиками. Салат рвемо руками або недбало подрібнюємо ножем. За бажанням додаємо маслини. Найпростіший варіант — посолити, заправити олією. Проте можна зробити смачну заправку: 1 невеликий зубчик часника залийте оливковою олією, додайте трохи меду, розмішайте. Дайте настоятися 5-10 хвилин. За бажанням додайте чорний перець й чайну ложку оцту. Заправляємо салат, перемішуємо та прикрашаємо зверху кубиками фети.

За 30 хвилин маємо корисну вечерю із запеченою курятиною, картоплею та грецьким салатом. 

Читайте також: «5 правил осіннього раціону». 

Яйце пашот на тості з мʼясним салатом

Спочатку готуємо ситний салат:

  • 300 г запеченої чи відварної яловичини;
  • 300 г свіжих огірків;
  • 1 цибулина;
  • олія;
  • сіль, перець чорний молотий.

Огірки нарізаємо смужками. Солимо й залишаємо на 10-15 хвилин. Мʼясо завчасно запікаємо або відварюємо цілим шматком. Подрібнюємо на смужки. Цибулю трохи обсмажуємо з невеликою кількістю олії. Змішуємо всі інгредієнти, додаємо олію, сіль і перець.

Готуємо яйце пашот. Для цього в невелику каструлю наливаємо 1 л води. Чекаємо, поки вода почне кипіти (зʼявляються бульбашки, але ще не бурлить). Робимо воронку й розбиваємо туди яйце. Також є інший спосіб: розбити яйце в ополоник й повільно опускати в гарячу воду.  Яйце пашот готується 3-3,5 хвилини. Подавати яйце на тості, можна додати легкий соус.

Овочево-грибний крем-суп із гарніром зі спаржевої квасолі

Цей рецепт підійде тим, хто має вдома блендер. Без нього приготувати крем-суп не вийде, проте можна зробити просто овочевий суп. В якості основи беріть воду чи бульон, якщо хочете додати мʼяса, відваріть його та додавайте до вже готової страви.

Знадобиться: 

  • 300 г шампіньйонів;
  • 2-3 картоплини;
  • половина невеликої морквини;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 помідори;
  • вершкове масло;
  • 0,5 л молока;
  • сіль, перець за смаком.

Усі овочі нарізаємо однаковими кубиками. Першими до каструлі відправляємо моркву, цибулю та картоплю, але води наливаємо зовсім трохи. Відварюємо їх після кипіння приблизно 10 хвилин. Потім додаємо шампіньйони та помідори. Намагайтеся не варити, а тушкувати овочі. Доводимо все до готовності. 

Солимо, додаємо перець, вливаємо молоко, розігріте до кімнатної температури. Доводимо до кипіння. Далі суп подрібнюємо блендером до стану пюре. У процесі подрібнення додайте ще трохи вершків чи молока. Загустити рідину можна крохмалем. Подавати зі шматочками курятини й грінками.

Спаржеву квасолю нарізаємо відносно невеликими шматочками. Можна обрати один із цих варіантів приготування:

  • запікати 10-15 хвилин;
  • обсмажувати 5-7 хвилин з невеликою кількістю олії;
  • відварити.

Готову спаржу викладаємо на пательню й додаємо яйце. Весь час помішуємо, щоб отримати скрембл. Додаємо сіль і приправи за смаком. 

Запечена риба, омлет по-італійськи та фруктовий десерт

Радимо готувати рибу, в якій мало кісток. За бажанням в якості гарніру можна подати картоплю, моркву чи інші сезонні овочі. Але гарніром до риби в цьому рецепті буде омлет. 

Рибу (або філе) викладіть на фольгу. Посоліть, можна додати італійські трави: розмарин, чебрець, базилік сушений. Накрийте фольгою та випікайте не більше 20-30 хвилин при температурі 200°C. 

Поки риба смажиться, підготуйте:

  • 2-3 середніх помідори, нарізані дольками чи кубиками;
  • 4-5 збитих яєць (можна розбавити молоком);
  • свіжий чи сушений базилік;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль, перець.

Базилік, часник і помідори обсмажуйте впродовж 3 хвилин на середньому вогні. Не потрібно додавати багато олії. Додайте сіль, перець за смаком. Залийте сумішшю з яєць і молока, накрийте кришкою та готуйте ще 5 хвилин. Наприкінці за бажанням можна додати тертий сир. Також омлет запікають чи готують у мікрохвильовці.

Поки страви вистигають, є час приготувати десерт. Для нього знадобляться яблука, трохи меду, вершкове масло, горіхи, кориця за бажанням. 

Яблука нарізаємо дольками, видаляємо серцевину. Викладаємо у форму для запікання, поливаємо медом, присипаємо корицею. Додаємо кубики вершкового масла. Десерт приготується за 20-25 хвилин при температурі 180°C поки ви куштуватимете основні страви. 

Звісно, ці страви не можна приготувати за 10-15 хвилин. Але вони корисні, смачні й різноманітні, на відміну від бутербродів чи смаженої картоплі. Кількість інгредієнтів указана приблизно, тому для великої родини треба готувати більші порції.

Приготувати вечерю нашвидкоруч можливо, і це будуть корисні страви для всієї родини.

Коментарі покищо відсутні

Коментарі сайту
Коментарі facebook

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *